Імбирні пряники на карамелі
Який десерт найкраще готувати взимку? Звичайно ж, розписні імбирні пряники на карамелі!
Тільки уявіть: за вікном холодніє і впаде сніг, а ви всією сім'єю сидите на теплій кухоньці і прикрашаєте ароматні пряники. Думаю, саме такі моменти стають найяскравішими спогадами із дитинства.
Інгредієнти для тіста:
Цукор - 250 г
Окріп - 100 г
Вершкове масло - 100 г
Жовток - 1 шт
Сода - 3 г
Оцет 9% - 1 ч.л.
Борошно - 350-400 г
Імбир - 3 г
Мускатний горіх - 3 г
Кориця - 6 г
Гвоздика - 3 г
Приготування тіста:
Щоб приготувати пряники на карамелі, візьміть велику каструлю або сотейник з товстим дном.
Насипте цукор і розподіліть на поверхні.
Розтопіть цукор до янтарного кольору на середній потужності. При необхідності помішуючи лопаткою.
Забираємо каструлю з вогню та вливаємо окріп. Постійно помішуючи віночком! Якщо утворилося багато грудочок, можна додатково проварити масу.
Додаємо вершкове масло та спеції. Перемішуємо до об'єднання та проціджуємо через сито в чисту чашу.
Коли маса охолоне до 50 градусів можна ввести жовток, соду та оцет. Додаємо борошно поступово. Спочатку перемішуємо ложкою. Далі вимішуємо на столі до однорідності. Вам може знадобитися трохи більше або менше борошна. Тісто не повинно липнути до рук, але залишатися м'яким.
Перекладаємо тісто в пакет і забираємо в холодильник на добу.
Перед формуванням пряників тісто прогріти 30 хвилин при кімнатній температурі. Або 30-40 сек. у мікрохвильовій печі.Далі добре вимішати і розкотити завтовшки 4-5 мм.
За допомогою вирубок чи трафаретів створюємо необхідну форму. Випікаємо 10-12 хвилин при 170 градусах.


Айсінг
Прикрашати пряники імбирні ми будемо айсингом. Для базової консистенції нам знадобиться:
Білок курячого яйця - 50 г
Цукрова пудра - 250 г
Приготування айсингу:
Помістіть білки та цукрову пудру в чашу блендера. Пропорція білків та пудри завжди 1:5. Тобто одна частина білка та п'ять частин пудри.
Збийте суміш протягом 5-7 хвилин до густої, білої, пишної маси.
На цьому етапі можна пофарбувати айсинг у будь-який колір.
Перекласти готовий айсинг у кондитерський мішок.
Пара корисних фактів про айсинг, яка спростить вам процес прикраси імбирних пряничків:
Базову консистенцію використовують для створення контуру та малюнка на пряниках та торті.
Для заливки використовують рідкішу глазур. Для її приготування необхідно додати трохи води (або лимонний сік) до базової консистенції айсингу. Визначити готовність можна за допомогою правила "7 секунд". Потрібно провести ножем по поверхні глазурі і через 7 секунд слід зникнути. Якщо цього не сталося, розбавте глазур ще трохи. Головне не перестаратися!
Рекомендую відразу готувати дві консистенції айсингу кожного кольору – для контуру та заливки.
Наносити айсинг слід із кондитерського мішка.
Розрівнювати айсинг поверхнею пряника можна за допомогою шила або зубочистками. Робити це слід одночасно, т.к. глазур швидко сохне і на поверхні утворюється скоринка. Можна змочити край зубочистки та круговими рухами розподілити глазур по поверхні.Щоб глазур повністю висохла, може знадобитися 4-12 годин. Все залежить від товщини шару, температури та вологості у приміщенні. Також ви можете просушити пряники в духовці протягом 10-15 хвилин при температурі 40-50 градусів, режим верх-низ із конвекцією. Дверцята краще залишити трохи відчиненими.
Для фарбування нам знадобляться харчові водорозчинні барвники.
Ось і все!
Ми впевнені, у вас вийдуть найсмачніші та найкрасивіші пряники на карамелі!