Що таке бенто торт?
Bento - у перекладі з японської означає «порція на одного». Цим терміном в азіатських країнах можуть називатися не тільки солодощі, а й просто коробочка їжі на один прийом їжі для однієї персони. Бенто - універсальний аналог одноразового ланч-боксу, як правило, з бамбука або іншого екоматеріалу з приклеєними на зворотному боці паличками, в європейському варіанті - дерев'яною ложкою/вилкою.
Жителі Японії, Кореї, Китаю та інших країн часто беруть із собою бенто до школи, університету, на роботу, в дорогу, збирають удома або замовляють у ресторанах і кафе.
Для витончених азіатів їжа - більше, ніж паливо для організму, тож зазвичай бенто-коробочки являють собою справжній витвір мистецтва, де всі інгредієнти ретельно підібрано за кольором і розміром, продукти вдало поєднуються між собою й одним своїм виглядом викликають апетит.
Як з'явилися ці мікро-десерти на день народження?
Сама ідея прийшла до нас із Кореї. Пік популярності цього мінідесерту припав на 2020-2021 роки, коли через пандемію люди перестали бурхливо святкувати дні народження і збиратися на пам'ятні дати. Тоді кондитерські по всьому світу були завалені замовленнями крихітних тортів, які люди надсилали своїм близьким із доставкою та добрим побажанням.
Топ-5 приводів, щоб подарувати корейський міні-тортик
День народження. Особливо якщо свято припадає на будній день або іменинник відзначає його тихо, без гучної вечірки.
Початок навчального року. Приємно прийти додому зі школи й отримати від рідних тортик із кумедним написом.
Річниця весілля/зустрічі. Романтична традиція для закоханої пари.
Підвищення на роботі.
Привід помиритися після сварки.
Насправді немає жодного свята, коли така чудова солодка листівка була б недоречною: її зручно з'їсти на честь новосілля в абсолютно порожній квартирі, з нагоди закінчення іспитів, на прогулянці в парку, на честь заручин або коли батьки з'ясували стать майбутнього малюка.
Кондитери охоче йдуть назустріч клієнтам і готові написати кремом будь-яке побажання.
Розмір
Стандартна вага цього кулінарного виробу - 400 грамів. Це велика порція десерту на одного або стандартна - на двох. В Українських пекарнях часто пропонують варіанти трохи більшої ваги - 500-600 грамів.
Упаковка
Торт обов'язково має приїхати до адресата в симпатичному боксі, зазвичай зі щільного картону, бамбука та інших екоматеріалів. Також використовують упаковку з біорозкладного полімеру.
На внутрішньому боці кришки ви знайдете приклеєний столовий прилад і маленьку свічку - щоб зробити торт по-справжньому святковим.
Прикраса
Цей малюк - не тільки частування, а й красномовна солодка листівка. Як правило, його оформляють дуже лаконічно: жодних кремових троянд та інших архітектурних надмірностей. Фон у пастельних тонах, дрібний зворушливий декор із крему і добре побажання - ось стандартна формула дизайну корейського десерту на день народження.
Часто на бенто можна зустріти фрази з мемів, жарти, підколки або зображення, зроблені за допомогою їстівного друку.
Бенто-торт: рецепт. Які бувають начинки?
Класичний варіант начинки - бісквітні коржі з вершковим, полуничним або шоколадним кремом. Але є й інші, не менш популярні рецептури, які дозволяють збирати якісний десерт і утримувати форму за допомогою вершкового крему.
Щільні та соковиті яскраво-червоні коржі, просочені жирним вершковим кремом.
Молочна дівчинка
Безліч тонких бісквітних коржів з легким вологим просоченням.
Снікерс
В основі - шоколадний або карамельний бісквіт із шоколадом, горіхами і солоною карамеллю.
Морквяний
Пористе тісто з морквою, цукатами та горіхами доповнює сметанний або сирний крем.
Яблуко з карамеллю
Пряне поєднання яблука і теплих спецій, таких як гвоздика і кориця, з ароматом паленого цукру.
Шоколадний брауні
Щільний, майже пряниковий шоколадний корж із вологою шоколадною начинкою.
Вишня з корицею
Популярний варіант не надто солодкого бісквіта з натуральним вишневим конфітюром і прянощами.
Як зробити бенто-торт самому в домашніх умовах? Швидкий рецепт
Інгредієнти
Для коржа:
Борошно - 75 г
Какао-порошок - 30 г
Яйце - 1 шт.
Цукор - 70 г
Кефір - 50 г
Рослинна олія - 20 г
Гаряча вода - 30 мл
Харчова сода або розпушувач - 0,5 ч. л.
Сіль - 1 щіпка
Для просочення:
Згущене молоко - 2 ст. л.
Вода - 2 ст. л.
Для конфітюру:
Вишня заморожена - 100 г
Цукор - 30 г
Кукурудзяний крохмаль - 1 ч. л.
Вода - 1 ч. л.
Для крему:
Вершковий сир - 300 г
Жирні вершки 33% - 100 г
Цукрова пудра - 75 г
Також вам знадобляться:
Кругла форма для випічки діаметром 10 см, висотою 7,5 см
Кондитерський шприц для декору
Харчові барвники на ваш смак
Харчова цінність на 100 г:
Білки - 9 г
Жири - 24 г
Вуглеводи - 28 г
Енергетична цінність - 303 ккал
Приготування
1. Готуємо основу для тіста
Усі інгредієнти для тіста мають бути кімнатної температури, вода - щойно закипіла, 80 градусів.
Всипте в кефір соду, перемішайте. Збийте в піну яйце, поступово додайте цукор, збивайте до світлої маси, додайте кефір із содою, олію, продовжуйте збивати, щоб маса стала пишною і збільшилася в об'ємі. Під кінець додайте гарячу воду і знову збийте.
2. Печемо шоколадний бісквіт
Просійте борошно і какао в миску, додайте дрібку солі, перемішайте, поступово введіть у яєчну масу і перемішайте до однорідності. Вийде густе тісто.
Вистеліть деко пекарським пергаментом, вилийте тісто рівним шаром, випікайте 30-35 хвилин за температури 175-180 градусів. Готовий бісквіт остудіть, зніміть з паперу, виріжте з нього формою для бенто 4 круглих коржі.
3. Варимо конфітюр
Ягоди вишні (можна заморожені) складіть у ківш або сотейник, влийте воду, всипте цукор, проваріть до загустіння на невеликому вогні. Додайте крохмаль, перемішайте, зніміть з вогню й остудіть.
4. Збиваємо крем
Холодні сир і вершки збийте міксером із цукровою пудрою до густої, щільної маси. Можна додати кілька крапель мигдальної есенції.
5. Збираємо торт
Нижній корж покладіть на тарілку або у форму для просочування. Промажте просоченням (можна нанести силіконовим пензликом, особливо зволожуючи краї).
По краю розташуйте бортик із крему, у центр покладіть вишневий конфітюр. Нанесіть зверху трохи крему, розрівняйте.
Зверху викладіть другий корж, просочіть.
6. Вирівнюємо та прикрашаємо
Нанесіть на боки та верх торта шар крему. Шпателем вирівняйте краї. Залишки крему змішайте з харчовими барвниками. Нанесіть на всю поверхню торта щільні мазки різнокольорового крему. Частину помістіть у кондитерський шприц і виведіть привітання. Торт варто прибрати в холодильник на 1 годину, а потім можна дарувати або подавати до столу.